A capoeiráról

Mi a capoeira tulajdonképpen?

A capoeira a túlélésért és a szabadságért harcoló brazil rabszolgák öröksége, egyszerre tradicionális és futurisztikus harcművészet.

A capoeira olyan mozgásművészet, ahol a résztvevők időnként rúgásokkal, fejelésekkel, lábsöprésekkel és földrevitelekkel, máskor megtévesztéssel, ravaszul elhelyezett csapdákkal igyekeznek bizonyítani rátermettségüket, tudásukat partnerükkel szemben. Mindezt a törzsi hangszerek által diktált vérmérséklettel, olykor lassan, olykor boszorkányos gyorsasággal.

Eredete Afrikába nyúlik vissza, ahonnan a portugál gyarmatosítók 16. században fekete rabszolgák millióit hurcolták Brazíliába, a cukornádültetvényekre dolgozni.   A feketék nem nyugodtak bele sorsukba, az ültetvényekről elszökve titkos városokat alapítottak a dzsungel mélyén, és az őslakos indiánokkal szövetségben a 17. század végéig sikerrel ellenálltak a portugáloknak. Ebben a küzdelemben nem csak harci képességeikről tettek tanúbizonyságot, hanem szervezőkészségükről és stratégiai gondolkodásukról is. A Quilombók-a titkos városaik- komplett miniállamokként működtek, gazdasággal, kereskedelemmel, infrastruktúrával. 

Ám a 17. század végére végül elbuktak és visszakerültek az ültetvényekre. Ott természetesen nem gyakorlatozhattak, önvédelmi technikáikat így a portugálok megtévesztésére ártalmatlan törzsi táncnak álcázták. Így uraik orra előtt adhatták át a fiatalabbaknak a capoeirának nevezett titkos fegyvert.

Hatékonysága miatt a rabszolgaság eltörlése után is fennmaradt, törvényen kívüliek, bűnözők, hírhedt verekedők és akár magas rangú politikai vezetők testőrei ismerték a tiltott technikákat. Ekkor még börtön járt a gyakorlásáért és a köztudatban a szegények sportjaként ismerték, és a bűnözéssel hozták összefüggésbe.

Egy nap viszont jött Mestre Bimba, aki egyrészt legendás harcos volt, másrészt bölcs tanító, aki az addig csak utcán tapasztalat alapján továbbadott capoeira technikákat pedagógiai módszerré formálta,  edzőteremben  tanította, így hamarosan a magasabb társadalmi osztályok számára is elfogadottá tette, végül 1940-ben megszűnt törvényi tiltása is.

Az 1980-as évektől világszerte elterjedt és népszerűsége töretlenül fejlődik.

Az ABADÁ Capoeira csoport

Az ABADÁ-Capoeira csoportot Mestre Camisa- a legendás Mestre Bimba tanítványa- alapította 1988-ban, Rio de Janeiróban. A capoeira két nagy irányzata, a Mestre Bimba kreálta Regional és a capoeira ősi trdícióit mélyebben ápoló Angola stílus elemeiből  egy új, kortárs capoeira megalkotását tűzte ki célul. Ennek eszenciája, hogy a hagyományok őrzése mellett folyamatosan törekszik a megújulásra és a fejlődésre.

A csoport mára a világ legnagyobb capoeira szervezetévé nőtte ki magát, több mint 50000 tagjával jelen van mind az öt kontinensen,  száznál is több országban. 

Magyarországon 2008 óta van jelen az  ABADÁ-Capoeira, megtalálható Budapesten kívül Székesfehérvárott, Veszprémben és Siófokon is.

Edzések

Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek

Roxy Táncstúdió

Budapest, Tátra u. 4, 1136

19:00 - 20:30

FELNŐTT

Ward Mária Iskola

Budapest, Irányi u. 3, 1056

19:00 - 20:30

FELNŐTT

19:00 - 20:30

FELNŐTT

Roxy Táncstúdió

Budapest, Tátra u. 4, 1136

16:30-17:30

GYEREK

16:30-17:30

GYEREK

Roxy Táncstúdió

Budapest, Tátra u. 4, 1136

  • Hétfő: 19:00-20:30 Felnőtteknek
  • Kedd: 16:30-17:30 Gyerekeknek
  • Csütörtök:16:30-17:30 Gyerekeknek

Budapesti Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium és Zeneművészeti Szakgimnázium

Budapest, Irányi u. 3, 1056

  • Kedd: 19:00 - 20:30 felnõtteknek
  • Csütörtök: 19:00 - 20:30 felnõtteknek

Galéria

Bemutatók

-feltöltés alatt- nézz vissza később!

Blog

Útinapló Brazília 2016

Útinapló Brazília 2016

Életem első útJa Brazíliába, avagy kiképzés a dzsungelben, illetve mi a legjobb védelem a géppuska ellen.

Első edzés ingyenes

Szakadj ki a hétköznapokból, gyere és próbáld ki a capoeirát

Kapcsolat

Lépj kapcsolatba velünk!

Ha érdekel a capoeira, kipróbálnád, kérdésed van, keress minket telefonon vagy írj üzenetet!


Küldj üzenetet!